A gyepszellőztető kerti kisgép azt a célt szolgálja, hogy az elsárgult, elhalt és bomló növényi törmelékeket eltávolítsuk az élő növényzet közül, így a növekedésben lévő növények gyökereit fedő talajt jobban át tudja járni a víz és a levegő.

Mikor használandó ez a kerti kisgép?

Legcélszerűbb tavasszal elvégezni a gyepszellőztetést, amikor a hőmérséklet +10°C fölé szökik, és éjszaka sem valószínű a talajmenti fagy. Évi 5-6 alkalommal ajánlatos elvégezni, legalább is tavasszal, nyáron és ősszel legalább 1x. Ősszel kiemelten fontos a kerti kisgép, a gyepszellőztető használata, mivel a hó alatt a sűrű gyep befülledhet, ha még száraz, lehullott falevelek és elhalt részek is takarják a gyepet.

A kerti kisgép használatának előkészületei

Mielőtt megkezdjük a gyepszellőztető használatát, ellenőrizni kell, hogy nincs-e gombás fertőzés a felületen, mert azt is könnyen elterjeszthetjük. A gyepszellőztetés előtt mindenképp hasznos egy alapos fűnyírás, hogy max 3-4 cm legyen a fű. Így a gyepszellőztető kerti kisgép drót vagy kés eszközei mélyen hozzá tudnak férni a talajfelszínhez és el tudják távolítani róla a filcréteget. A talajt is fellazítják, így megkönnyítik a talaj levegőzését és a talaj általi tápanyagok felszívódását is.

A gyepszellőztető kerti kisgép beállítása

A gyepszellőztető gépen tudunk magasságot állítani. A kerti kisgép működését használat előtt érdemes egy félreeső helyen kipróbálni és megtalálni a gép megfelelő magasságát. Amikor először használjuk, érdemes egy hosszú egyenessel kezdeni, párhuzamosan a burkolat mellett, egy kicsit beljebb a szélétől. A géppel tilos a kanyarodás, valamint működés közben nem ajánlatos egyhelyben hagyni, mert akkor teljesen lekaparja a talaj felszínét. Miután használtuk a gyepszellőztető gépet, meglepő lehet a megkopasztott fű, de hamar újjáéled.

A gyepszellőztető kerti kisgép eredménye

A gyepszellőztetés után érdemes jó minőségű fűmagot és trágyát használni. Tavasszal, az év első gyepszellőztetése után már kb. 4 héttel gyönyörű látványt nyújthat a gyep szellőztetés után. Ez a további gyepszellőztető kerti kisgép használata után csak még látványosabb lesz.